Så efter mycket om och men har jag målat klart panelen i hallen, alltså den släta panelen som sitter på östra väggen, västra väggen och taket däremellan. Anledningen till att det blev en slät panel är i huvudsak två, dels för att jag ville bryta av fiskfjällsväggen med någonting enklare och lugnare, och möjligt förstärka fiskfjällen. Det andra är av rent praktiska skäl, att utan problem kunna fästa upp krokar, hänga kläder och annat på en slät yta.
Annons
Såhär såg det ut precis innan sista strykningen
Panelen i sig fick jag av en vän tidigare i höstas, det var ett ganska stort lass som legat under en presenning utomhus ett par år så skicket var sådär, lite angripet, dammigt och ganska skevt. Eftersom jag inte tidigare använt ett så skamfilat virke tidigare kändes det intressant att försöka ge det en andra chans, panelen var nämligen på väg till tippen.
Blandade/höftade linoljefärgen med mycket terpentin för att få ytan så matt som möjlig, det betyder samtidigt att den blir väldigt tunn.
Annons
Matt som nattenTerpentin, kaffe och färg
Annons
Sista strykningen i taket och jag ville bara bli klar, syns det?Resultatet blev fint till slut och nu är det bara den södra väggen (entrén) kvar att göra, det lutar åt fiskfjäll även på den.
Idag avhandlade jag vinterns första skidtur, passade på att skida förbi en fäbodvall som nuförtiden mer eller mindre står öde. Den består av en handfull mindre timmerbyggnader i fallande form men estetiskt väldigt fina. Fokuserade på en av byggnaderna, möjligt det äldsta boningshuset på vallen.
Annons
Gavel och ingång mot söder
Det finns många intressanta delar att kika på, men det som i första hand tilltalar mig är färgen och patinan på timret, hur väder och vind har påverkat byggnaden i olika grad beroende på väderstreck. Tycker att det finns många fina detaljer som man kan få idéer och inspireras av på dessa byggnader, i sin renaste form är trä en sådan men även det obehandlade järnet. Dekadensen överlag är också en aning inspirerande, precis innan en byggnad faller ihop är den ibland som finast.
Gångjärn i smide, böjda järnspikar och åldrat virke
Annons
Ett vindpinat lås och tre små hål som man kan skymta fönstret mot norr genomSpana in den översta solvridna stocken, sen kroken som hängt med och kamouflerat in sig i väggen
Annons
Torvtak, istappar och ett metspö i bambu som hänger nedanför takfotenEn flatsten står lutad mot väggen, den gröna och gråa färgen på fönstret är i sitt esse. På brädan som håller taket/torven/skogen på plats kan man se spår av sågklingan, den i sin tur sitter fast med smidda vinklar i järn.
Hej! Jag tänkte i korta drag berätta lite mer om stugan och mitt pågående projekt just nu här i fjällen.
Annons
Så sedan ungefär ett år tillbaka bor jag i en ganska liten timmerstuga ett stenkast från trädgränsen, den byggdes på 1960-talet av en same, han bodde här främst på sommaren när renarna var på bete i området. Stugan är lyckligtvis nästan orörd sedan dess, förutom att den målades svart på 1980-talet men i somras lyckades jag skrapa bort det mesta av färgen. Har dock den norra sidan kvar att ta bort färgen på, det är ett projekt som ska återupptas efter vintern. Hur som helst. Den timrade delen av stugan är invändigt väldigt tidsenlig, furun lyser med sin närvaro kan jag lova! Den är däremot obehandlad och i mina ögon är det ett stort plus, just för att den åldras på ett vackrare sätt än om den hade varit lackad, så den klarade sig med andra ord från den stora lackhetsen på 70- och 80-talet.
Annons
Min tanke är att låta den äldre invändiga delen vara så ursprunglig som möjlig, inte för att jag nödvändigtvis tycker att det är oslagbart vackert utan mer utav hänsyn till ursprunget. Jag kan se i detaljer och snickerier att det har varit ett viktigt projekt för någon annan en gång i tiden och det är fint i mina ögon. Det är en charmig stuga och jag trivs väldigt bra även om det ibland kan kännas en aning mossigt med all furupanel.
Annons
Det jag däremot saknade förra vintern var en hall, stugan är liten och med alla vinterkläder och prylar förvandlas den ganska snabbt till ett torkskåp eller garderob. Så i somras snickrade jag om den gamla farstukvisten till en hall just för att få lite mer utrymme och förvaring. Det är den delen jag pysslar med just nu och jag har valt att göra den ljusare och mer experimentell som kontrast till den äldre delen. Utöver det har jag flyttat hela stugan ett par meter, bytt tak och även höjt upp den från marken, mycket för funktion och estetik men även för att det har varit intressant att testa på. Nu under vintern kommer jag lägga mer tid på invändiga snickerier och göra klart i hallen med allt som hör till.
Så det var läget med stugan i korthet, trevlig kväll!