Timmerstugan - Fredrik Högvalls blogg på By RUM

Snickrar, möblerar och samlar intryck.

Arkitektur, Design, Inredning, Okategoriserade

Timmerstugan

Hej! Jag tänkte i korta drag berätta lite mer om stugan och mitt pågående projekt just nu här i fjällen.

Annons

Så sedan ungefär ett år tillbaka bor jag i en ganska liten timmerstuga ett stenkast från trädgränsen, den byggdes på 1960-talet av en same, han bodde här främst på sommaren när renarna var på bete i området. Stugan är lyckligtvis nästan orörd sedan dess, förutom att den målades svart på 1980-talet men i somras lyckades jag skrapa bort det mesta av färgen. Har dock den norra sidan kvar att ta bort färgen på, det är ett projekt som ska återupptas efter vintern. Hur som helst. Den timrade delen av stugan är invändigt väldigt tidsenlig, furun lyser med sin närvaro kan jag lova! Den är däremot obehandlad och i mina ögon är det ett stort plus, just för att den åldras på ett vackrare sätt än om den hade varit lackad, så den klarade sig med andra ord från den stora lackhetsen på 70- och 80-talet.

Annons

Min tanke är att låta den äldre invändiga delen vara så ursprunglig som möjlig, inte för att jag nödvändigtvis tycker att det är oslagbart vackert utan mer utav hänsyn till ursprunget. Jag kan se i detaljer och snickerier att det har varit ett viktigt projekt för någon annan en gång i tiden och det är fint i mina ögon. Det är en charmig stuga och jag trivs väldigt bra även om det ibland kan kännas en aning mossigt med all furupanel.

Annons

Det jag däremot saknade förra vintern var en hall, stugan är liten och med alla vinterkläder och prylar förvandlas den ganska snabbt till ett torkskåp eller garderob. Så i somras snickrade jag om den gamla farstukvisten till en hall just för att få lite mer utrymme och förvaring. Det är den delen jag pysslar med just nu och jag har valt att göra den ljusare och mer experimentell som kontrast till den äldre delen. Utöver det har jag flyttat hela stugan ett par meter, bytt tak och även höjt upp den från marken, mycket för funktion och estetik men även för att det har varit intressant att testa på. Nu under vintern kommer jag lägga mer tid på invändiga snickerier och göra klart i hallen med allt som hör till.

Så det var läget med stugan i korthet, trevlig kväll!

//Fredrik

Lämna en kommentar