Fokus på timmerstugan - Fredrik Högvalls blogg på By RUM

Snickrar, möblerar och samlar intryck.

Okategoriserade

Fokus på timmerstugan

Den senaste veckan har peppen för att återuppta renoveringen av timmerstugan smugits sig på, möjligt att det hänger ihop med varmare och längre dagar. Snön ligger däremot fortfarande meterdjup runt knutarna så det kommer dröja några veckor till, men har i alla fall börjat kika på saker att fixa med! Grunden känns spontant som det största jobbet, jag kommer försöka stensätta grunden runt hela stugan med platta stenar som inte är av knäcka-ryggen storlek. Är faktiskt mest orolig över att hitta stenar till ändamålet men jag har två alternativ som ser lovande ut, återkommer om det när isen har släppt. Sen är en tanke att lyfta taket och isolera det bättre, isbildningen som varit i vinter är inte hållbar i längden. Kommer tilläggsisolera utifrån eftersom jag inte vill röra takhöjden eller panelen invändigt. Det svåra blir att inte förändra utseendet på taket allt för mycket. När dom större sakerna på listan är avprickade finns det många små punkter och pyssel som återstår att fixa med. Spanade runt och fotade fina och mindre fina saker på timmerstugan idag.

Annons

Den här kontrasten är jag glad över, timmerväggen och nytillskottet i spån.
Annons
Söderläge. Fin patina överlag, timret är trärent och bränt av solen. Fodren är ett par år gamla och tillverkade i rostad furu, spikarna är obehandlade och rostar (lämnar spår) vilket jag gillar. Fönstren är en axelryckning men borde ses över tids nog.
Annons
Västra gaveln. Nockbrädorna är jag inte helt nöjd med, funderar på att byta ut mot plåt, både estetiskt och funktionellt. Även vindskivor ska komma på plats i sommar
Hörnet västra/norra. Den västra sidan borstade jag bort all färg på i somras, den norra delen har jag inte gjort det på ännu, vilket blir ganska tydligt med den här bilden. Tanken är att den svarta färgen ska borstas bort i sommar.
Annons
Den orörda norra sidan. Så här såg hela stugan ut för ett par år sedan, svart som natten med vita detaljer.
Östra gaveln. Bytte foder förra sommaren, färgen på virket är inte helt i takt med timret men förhoppningsvis kommer det bli bättre hyfsat snart, hoppas på en sommar med konstant slagregn från öst.
Annons
Nytillskottet, hallen. Spånet är vackert och blir bara bättre och bättre. Däremot är jag inte helt nöjd med panelen på dörren, jag hastade ihop det, blev inte bra. Jag vet inte ifall det är en axelryckning eller någonting jag ska åtgärda, får se hur det blir. Gillar däremot skiftningarna i färgen.
Annons
Spånet i solsken och skugga. Funderar på att kapa den nedersta raden rak.
Närbild och små spår av väder och vind, det går sakta.
Vill byta ut hängrännorna, lutar åt rännor i trä och skicka ut dom ett par decimeter till så vattnet hamnar i bäcken.
Annons
Grunden. Byta ut staplarna av trä mot sten och kanske, kanske höja stugan ett par centimeter till.
Kanske blir det ett större horn/fågelmatare i sommar.

//Fredrik

2 tankar på “Fokus på timmerstugan”

  1. Hej
    Spika spån på befintlig dörr som du inte var nöjd med! Fint att hålla ihop det med ett enhetligt uttryck för hela tillbyggnaden.

    Svara
    • Inte en dålig idé! Gillar däremot kontrasten mellan spånet och det mer traditionella mönstret på dörren. Det jag är missnöjd med är egentligen att sidorna börjar tanda mot varandra där dom möts.

      Svara

Lämna en kommentar