Snickrade ett väggskåp - Fredrik Högvalls blogg på By RUM

Snickrar, möblerar och samlar intryck.

Design, Inredning, Okategoriserade

Snickrade ett väggskåp

Igår började jag snickra på ett litet väggskåp, som ett test för ett större projekt som jag funderar på att göra. Jag har inte pysslat med så mycket möbelsnickeri, men det handlar väl om att vara noggrann, sen valde jag en väldigt enkel form. Ett rektangulärt skåp med hela fronten som lucka. En snegling på äldre väggskåp men samtidigt egna idéer. Gjorde en snabb skiss på ungefärliga proportioner, sågade till limträ och spanade på hur det såg ut i verkligheten, ändrade lite och skruvade ihop det hela.

Annons
Skiss, möjligt att skåpet blev aningens för djupt
En lättare justering av storleken, det slutade med 48x35x22 cm
Annons
Stommen ihopsatt
Annons

Det här var också ett projekt som jag skulle släppa på att försöka uppnå perfektion, mer en estetisk känsla och uppfattning om hur färg, form och detaljer spelar in på slutresultatet. Så efter att den fasta delen på skåpet var ihopmonterat var det dags för luckan, tanken från början var att göra en mindre öppning på fronten, men jag skippade den iden och satsade istället på att göra hela fronten till lucka. Sen använde jag spånet som blev över från fasaden till att klä den i, jag hade föredragit mindre dimensioner men nu hade jag dom här kapade och klara så då fick det bli så.

Målade spånet och testade att lägga ut det på fronten för att få en ungefärlig bild av uttrycket
Annons
Monterade spånet och fäste den översta raden med en obehandlad spik, just så det kan rosta och patineras om skåpet skulle hänga ute

Efter att luckan var gjord kom momentet som jag bävat för, att göra gångjärn. Eftersom skåpet är enkelt och utan större utsmyckningar tänkte jag att en vacker detalj kan vara detaljer i järn. Så jag letade fram ett par äldre smidda spikar och hamrade till en primitiv variant på gångjärn, märlor och krokar typ. Förstärkte med dubbla märlor och helt ärligt var det nästan enklare att justera in dessa än en modern variant, plus att dom är dekorativa. Gjorde även en hasp på den vänstra sidan fungerar som lås/handtag för öppning och stängning.

Annons
Kallhamrade spikar till krokar, märlor och en hasp.
Annons
Här är det bara en märla men jag förstärkte och stramade åt med ytterligare en, det blev kanon.

Efter att luckan var monterad och justerad satte jag på en skiva på toppen och målade allt utvändigt med en ljusröd slamfärg, väldigt behaglig, djup och ultramatt. Nu nyss när färgen precis hade torkat testade jag att hänga upp det i stugan.

Målning och toppen åkte på
Nu hänger det i hallen, ska bli intressant att se det i dagsljus!

2 tankar på “Snickrade ett väggskåp”

Lämna en kommentar