Inspiration på fjället - Fredrik Högvalls blogg på By RUM

Snickrar, möblerar och samlar intryck.

Arkitektur, Okategoriserade

Inspiration på fjället

Igår var det strålande sol men kallt, packade in skidor, stavar och ryggsäck i bilen och åkte upp mot norska gränsen, temperaturen pendlade mellan minus 23-28 längst vägen. Hade som mål att ta mig till en jaktstuga som ligger väldigt vackert på fjället alldeles intill en sjö ett par kilometer från närmaste väg. Förutom läget har stugan en fin patina, på gränsen till eftersatt men samtidigt ser man spår av varsam och eftertänksam renovering. Som vanligt tycker jag om att spana efter detaljer, både små och stora som jag möjligt kan komma att använda till mina egna projekt, sen är det alltid intressant att se hur saker och ting åldras med tiden. Fastigheten är i övrigt en av dom största och mest mytomspunna i området, totalt ca 3500 hektar sammanhängande mark. Den byter väldigt sällan ägare och brukas ungefär 2 veckor per år då det är ripjakt.

Annons
Har varit vindstilla och kallt den senaste veckan så träden är inklädda i rimfrost
Jaktstugan från väster, den ligger i en sluttning med sjön nedanför och milsvid utsikt österut mot Skarvarna
Annons
Entré mot söder, möjligt att den övre våningen är en tillbyggnad. Till vänster en relativt ny vedbod påbyggd.
Annons
Den norra sidan är helt fri från fönster men en röd slamfärg hänger kvar, man kan även se att det är en möjlig skarvning på höjden där snön lagt sig.
Vy från sjösidan. Taket är ett faltak (brädtak) som ser ut att vara ganska nytt, jag gissar på 2-3 år, hade varit intressant att ha sett det tidigare taket. Enkelt och nätt skorsten.
Annons
Man kan se spår av slamfärg precis under taket i övrigt har det vaskats bort av väder och vind. Fint fönsterfoder utan millimeterprecision.
Den tillbyggda vedboden har en fjällpanel av furu vilket man kan urskilja genom den kådrika kärnveden som inte blivit svart/angripen. Enkel men vacker panel.
Annons
Insidan av vedboden, man kan se hur snö och fukt blåst in genom glipan och runnit ner för väggen. Fint och relativt ofarligt så länge det kan blåsa torrt.
Annons
Knuten är lagad och har blivit till en fin detalj.
Norra sidan av vedboden, virket kommer förmodligen behålla den gråa färgen då solen inte bränner nämnvärt.
Västra sidan. Ser ut som om timmer och foder lever i symbios.
Annons
Knutarna i sydväst verkar vara dom mest utsatta, ser nästan ut som om det kan bli problem om några år.
Sen var det bara att försöka ta sig tillbaka till bilen innan det blev mörkt.
Rimfrost när den är som bäst
Längre dagar, tack.
Annons

//Fredrik

Lämna en kommentar